الخميس، 31 مايو، 2012

hamamah bi arruz

bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah..
semalam azi dberi ksmpatan utk jumpe dgn cikgu azi mase skolah dulu (ust Asta Zawawi) kat masjid azhar..

azi g ngn nasihah.. kemana saje kmi berdua.. hehe
smntare kami tunggu ust tu, kami jalan2 la..
jumpe ngn makcik2 y buat umrah ziarah kat mesir..
ade la dapat duit sikit.. hehe 

then, ust belanje makan..
burung merpati dalamnya nasik..
er, azi x biase makan pelik2 nih.. so, cuit2 sikit jer.. haha

> hamamah bi arruz <
merpati dgn nasik



alhamdulillah.. ketemu jua setelah lama x bersua.. 
juru foto > en.shameem

resepi?? ops, azi x smpat nak tanyer kat ammu kdai tu.. hehe.. 

pape pn.. bg azi, hari tu hari paling indah sbb Allah temukan azi ngn cikgu n blanje makan.. hehe.. 

release stress kat masjid hussin n masjid azhar.. 

السبت، 26 مايو، 2012

habbatussauda'


bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt..

asyik cakap pasal masakan je kan..
macam azi ni pandai memasak jer..
ok lah.. kali ni kita sembang
kenapa azi sllu n suke sgt letak habbatussauda' dalam setiap masakan azi especially gulai2 dan lauk2..
azi kutip dari buku Healing with the Medicine of the Prophet.. atau nama lainnya Tibb Nabawi..
azi beli kat ma'aradh kutub (book fair) januari lalu..
azi taip semula ape y ade dlm buku tu..

in the sahihain it is narrated that Abu Hurairah ra related from Prophet saw that he said:

" use the Black Seed ( or Habbat Al-Barakah or habbatussauda' ) because it contains a cure for every type of ailment, except for death "
[ At-Tirmidhi, Ahmad dan Ibn Hibban ]

#lappy azi xde font jawi.. sory

The Black Seed (or Habbat Al-Barakah) is called Shuneiz in Persian, black cumin and Indian cumin. Al-Harbi narrated that Al-Hassan said, “it is the mustard seed of the terebinth. These are not correct opinions, because the Prophet saw stated that it is the Black seed, which is the Shuneiz as we stated.

      The Black Seed has many benefits, as indicated by the Prophet’s statement:
      “it is a cure for every type of disease.” This statement is just like what Allah said:

      “Destroying everything by the Command of its Lord!” (46:25)

Its means destroys everything that is prone to destruction.
The Black Seed helps against all types of cold ailments. Also, the Black Seede helps introduce the ingredients of cold medications to the areas affected by hot and dry ailments, as it helps the body absorb the medicine quickly when taken in small dosages.

      The author of the ‘Qanoon’ and other people stated that saffron blended with camphor has similar effects, because saffron helps the camphor reach the affected area quickly. There are several types of plants that have similar effects as saffron. It is possible that the hot substance benefits in cases of hot diseases. For instance, the Anzarut, which is a type of eyeliner, is mixed with other remedies for Ophthalmia, conjunctivitis, and so forth. Ophthalmia is a hot tumor as the doctors agree. Also, sulfur is a remedy for hot mange.

      Shuneiz is hot and dry in the third degree, eliminates flatulence, extracts the helminthes (worms), relieves leprosy, and phlegm fevers, opens clogs, decomposes accumulating gas and excess moisture in the stomach. When the Shuneiz is ground, blended with honey and drunk with some warm water, it will dissolve the stones that appear in the kidney and the prostate, and it is also diuretic. It increases the flow during menstruation and the production of milk if it is drunk for several days. When it is heated with vinegar and placed on the stomach, it will eliminate the helminthes (worms). When it is blended with wet or cooked colorynth water, it is more effective in removing helminthes (worms). It also clears up, decomposes and relieves cold symptoms when it is groung in a rag and inhaled through the nose on a regular basis until the ailment is cured.

      Black Seed oil helps against snakebites, hemorrhoids and spots. When around twenty-five grams of it is drunk with water it will help against gasping and hard breathing.

      When the Black Seeds are cooked in vinegar and then one rinses his mouth with it, it will relieve toothache resulting from sensitivity to cold. When one inhales powdered black seed, it will help against water that accumulates in the eye. When it is used in a bandage while blendedwith vinegar, it heals spots and exposed skin ulcers and decomposes the acute mucus tumors and also hard tumors.

      The oil of the Black Seed also helps against facial paralysis when administered by the nose. When one drinks around twenty-five grams of its oil, it helps against spider bite. When it is ground finely and blended with the oil of the green seed and used as ear drops, only up to three drops, it helps against cold symptoms, flatulence and various clogs.

      When the Black Seed is fried and finely ground, soaked in oil and then drops are administered in the nose, it will help against cold conditions accompanied by intensive sneezing.

      When the Black Seed is burned and mixed with melted wax along with henna’ or iris oil, it helps remove the ulcers that appear on the skin of the legs, after washing the skin with vinegar.

      When the Black Seeds are crushed in vinegar and laid on leprous skin, the skin affected by black pigmentation and on the head that is affected by dandruff, it helps relieve these ailments.

      When the Black Seeds are ground finely and one swallows around twenty-five grams of it each day with cold water, it instantly helps against the bite of rabid dogs, and might prevent death as a result of hydrophobia. When one administers the oil of the black seed in the nose, it will help against facial paralysis and tetanus by eliminating their causes. Finally, when the black seeds are burned, they help repulse the venomous beasts.

      When Persian kohl is dissolved in water and then placed on the interior of the throat and then the black seeds are sprinkled on it, it acts like an effective remover of hemorrhoids. There are many other benefits for the Shuneiz. We should state that the dose should be around twenty-five grams, as some people claim that using excessive dosages of it might cause death.


Tamatlah sudah.. huh huh.. penat azi menaip.. hehe.. nak share punye pasal, azi sanggup.. azi ingt bile balik Malaysia nanti azi nak bawak habbatussauda’ banyak2 bagi kat umi, 2 orang nenek, mak2 sedara.. semua azi nak bg.. ye la.. kite nih, hidup biarlah bermanfaat utk org lain.. kan kan kan..

Short tazkirah >> tidak Allah jadikan sesuatu melainkan ada kebaikan dan manfaatnya..


Wassalam.. 

الجمعة، 25 مايو، 2012

masak masak

bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt..

kali ni azi nak share doa2 yang bermanfaat kat dapur..
azi jumpe kat fb pakcik azi..

moga ianya bermanfaat utk semua..!! ^_^

azi tampal doa nih kat peti ais rumah azi..
tgh2 masak tu, azi bace2 lah doa nih.. (kkdg terlupa jugak.. hehe)


.: asam pedas :.


bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt..

hari ni hari ahad
so turn azi kene memasak kat rumah nih..
kat malaysia dulu azi jarang masak lauk2 nih..
kalau masak pun yang simple2 je utk adik2.. budak kecik bkn boleh makan mcm2.. hehe
ape aku nak masak hari ni ye?? hmm
kempunan nak makan ikan.. selalu sgt org rumah azi nih masak ayam..
dgn kuasa veto azi gunakan sepenuhnya utk masak ikan.. hahaha..!! gelak jahat
balik kuliyah, azi singgah kedai ikan..
kat kaherah ni, spesifiknya kawasan sabek (7th district) blakang umah azi nih, ikan y murah adelah ikan makrel (sardin)
x kesah la ikan ape pn.. janji ikan..
mula2 rasa mcm nak masak ikan kukus ke, ikan bakar ke.. tp tu lah.. macam..
last2 nak cepat siap sbb nak call ummi kat malaysia tuh azi masak je lah asam pedas style azi punya..

bahan-bahan:

ikan makrel (ikan ape2 pon buleh, kecuali ikan mainan yang dekat kids toy shop tu)
cili merah yang dah di blender (cili boh pon boleh)
pes tomato - kalau cili boh x mencukupi.. hehe.. lg pun pes tomato ni pun murah.. save cili malaysia tuh..
serai beli kat ust muhammad thailand.. hehe
daun limau purut
asam keping 1 atau 2 keping
asam jawa sedikit je
halia sedikit - kisar
gula
garam
'asal iswid (madu hitam) sesudu je
habbatussauda' sesudu - masakan azi mmg kne ade habbatussauda' nih.. banyak khasiat.. buang angin badan pon ye.. hehe
bawang merah - kisar
bawang putih - kisar
serbuk kunyit sesudu
serbuk cili *kalau nak pedas berapi2
bahan tambahan - karot n ape2 jer ikut suka nak tambah ape.. hehe

~sory lah, azi x pandai nak bajet2 bahan nih.. sepanjang azi masak, hentam jer ape y ade dalam peti ais tu.. janji kaw..


1. panaskan periuk.. tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili merah yang dah dikisar / tambah sikit pes tomato bagi merah, serai, daun limau purut..
kalau suke pedas2, tambah serbuk cili..
2. bila hasil tumisan naik bau wangi dan bkn nya hangit, masukkan air asam jawa sikit..
3. masukkan ikan.. kira 1-3 agak2 ikan dah serap tumisan tu sikit..
4. tambahkan cepat2 air paip/ mineral/ air masak.. mengikut kesesuaian dgn ikan.. jgn banyak sgt.. nnti cair, kurang kaw.. ^_^
5. masukkan serbuk kunyit, 'asal iswid, habbatussauda' dan asam keping..
6. masukkan karot y dipotong ikut bentuk bunga/ panjang/ dadu/ ape2 jer
7. masukkan garam, gula sedikit. rasa dahulu supaya masam, masin, manis seimbang n kaw2 gitu..
8. siap utk hidang..!! baca doa dan makan.. ucapkan alhamdulillah sbb dah pandai baca resepi masakan.. hehe

selamat mencuba bagi sape2 y nak cuba resepi hentam yang azi masak nih..
sory skali lagi sbb xde gambar sbg bukti azi masak.. hehe.. dah siap terus makan jer.. hm
ahli bait azi (senior2, azi paling muda) cakap sedap.. azi senang kalau org lain kenyang.. hehe
dyorg cakap azi dah pandai masak..
ceh, ok fine sblm2 ni mmg azi x pandai masak pn.. practice make perfect..

p/s: macam biasa, azi akan selawat syifa' tym masak supaya rezeki tu berkat n kacau lauk ikut arah pusingan lawan jam.. sebab syaitan x suke arah lawan jam..


pEnGaT mAuZuN (pisang)


bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt..

pada suatu hari..
perut azi berbunyi2..
katanya x nak makan nasi..
teringin pengat pisang ummi.. hehe

beginilah anak perantauan nan berjauhan
apa kan daya
kalau rindu ummi punya masakan
kne buat sendiri la ye..

azi beli lah pisang setandan kat tepi2 jalan tu y sekilo harganya LE5 genih.. sbb murah dari pasar..
pisang dia xde lah sebijik rasanya mcm pisang abu kat malaysia tu..
kempunan punya pasal hentam je lar.. bujang.. hehe

bahan-bahan:

pisang sekilo
'asal iswid (madu hitam) bg menggantikan gula melaka - kat mesir nih mmg wujud lah gula melaka tuh..
susu segar bg menggantikan santan - santan kat mesir ni lain macam..
sagu (kalau ade lah)
gula secukup rasa.. mcm biasa jangan manis2 sgt
#barang2 y save bajet.. hehe

1. potong pisang ikut suke bentuknya.. masuk perut hancur jugak.. (ayat senior sini).. tapi jangan lupe bukak kulitnya dulu ye..
2. panaskan periuk dgn api sederhana.. then masukkan susu.. tambah sedikit air paip / atau air masak / air mineral dalam bekas susu tu n tuang ke dalam periuk.. *elak membazir je pun..
3. masukkan sagu (kalau ade lah), 'asal iswid.. 'asal jangan terlalu banyak.. gula ikut manis yang dikehendaki.. (jangan manis2 sangat, muka manis xpe, jangan letak kayu manis pulak udah ler)
4. kalau pisang tu x keras mcm pisang abu kat malaysia tu.. masukkan pisang tu bila sagu dah kembang.. kalau masuk pisang tu awal2, nanti pisang jadi lembik..
5. kacau ikut arah lawan jam sbb syaitan x suka arah lawan jam.. n selawat n zikir banyak2.. sampai sebati semuanya n sedap bila curi2 rasa.. hehe
6. kalau ada daun pandan, bolehlah masukkan sekali supaya wangi.. kalau xde, jangan masukkan daun kurma pulak, lain rasa nya nanti.. hehe
7. siap untuk hidang.. baru boleh hidang, dilarang makan kalau x baca doa..

masa makan, teringat kat ummi ayah n adik.. agak2 dyorg makan ape lah kat sana tu??
azi kempunan nak makan biskut kering yang empat segi tuh.. biskut sini kbanyakannya biskut butter.. azi muak kalau makan selalu..
so, azi akan cari resepi nak buat biskut tuh.. hehe

الخميس، 24 مايو، 2012

tiramisu egypt ^_^


bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt

sepanjang azi ditugaskan sebagai ketua akademik kat dlm kuliyah azi nih.. mestilah azi kne bagi y TERBAEK PUNYA utk kawan2 kuliyah azi.. kalau tak nnti azi dipersoalkan di akhirat nnti, azi nak jawab ape..?? lagipun bagi azi, jawatan ni mengajar azi utk lbih matang.. (wlaupn kkdg azi sedikit x matang.. hehe) awal kuliyah dulu, azi punyer la diamkan diri sbb x suke ngn jawatan.. takdir illahi, dapat jugak.. (first2 geram).. tapi bile dah diberi kepercayaan, so kne la buat y terbaik selagi mampu.. x gitu??

dalam kuliyah azi ni x kurang juge y berbakat macam2..
ade y pandai masak, ade y pandai menjahit, pandai berlakon, menyanyi, dll selain pandai dlm akademik.. huhu.. ops lupa.. kuliyah azi nih perempuan je.. xde laki pn.. [ al-azhar banat ]kawan2 azi semuanya hebat2 belaka.. malah jauh lebih hebat dari azi.. azi nih cuma manusia biasa jer.. huhu.. (bkn nak rendah diri tapi hakikat y kene sedar diri.. hehe ^_^)

tym besday mmb azi, ade la kawan2 y rajin buatkan kek tiramisu n bawak ke kuliyah tu..
passing2 la dari row depan sampai belakang..
sedap pulak kek nih.. so azi pn mintak la resepi kat tuan empunya kek tuh cik nisa'.. ( dy pandai masak tau.. boleh amik jadi menantu.. hehe)

bahan-bahan:

2 plastik biskut marie
1oo gm cheese jenama president *org lain cakap.. cheese kat mesir nih mmg banyak dan murah tapi y sedap utk masak cuma president.. hehe
nescafe *tapi azi ganti dgn barley organik jenama isis y rasanya sama mcm nescafe walaupn ianya barley sbb azi x suke sgt kopi, nescafe dan juga teh.. x suke sgt ye.. 'x suke sgt'.. tp minum je kadang2..
gula secukup rasa *ingat..!! kalau manis sgt, nnti kne potong kaki sbb kencing manis..
susu segar dlm 1 cawan
2 paket whipped topping jenama Dream *yang serbuk tu

1.   bancuh air nescafe (bancuh mcm biasa, letak gula *jangan banyak2), celup biskut marie dan susun atas loyang
2.   [ bekas lain ] campurkan gula, cheese, whipped topping.. pukul sampai kembang.. ikut arah lawan jam.. sbb syaitan x suke arah lawan jam.. then letak susu sedikit demi sedikit sampai awan x terlalu likat dan x terlalu cair.. rasa sikit, agak2 sedap dan tak terlalu manis ( penting tu)
3.   sapu awan atas biskut yang di susun atas loyang tadi
4.   then, celup lagi biskut marie tu dan susun.. sapu cream atas biskut..
5.   buat layer by layer sampai biskut dan cream habis.. kalau x membazir.. kawan syaitan..
6.   simpan dalam peti ais selama 1 hari.. kalau lama lagi, lagi sedap.. tapi lama sgt basi pulak..
7.   then boleh makan, but make sure time simpan tu loyang tu bertutup kalau tak nanti bercampur bau ikan sayur sume.. hehe
8.   kalau nak rasa nescafe tu pekat, bancuhlah air nescafe pekat2
9.   kalau ada kek (rajin nak buat kek) bolehlah sekalikan dgn layer biskut tadi..
10. macam biasa.. time memasak, selawat2 la atau zikir2 ke.. hm


sory nisa'.. awk punyer resepi saye edit2 kan.. btw, TERIMA KASIH ajarkan saye buat TIRAMISU MESIR nih.. hehe

azi bgtau ummi azi dah pandai buat tiramisu.. ummi kata "ha ye lah tu.. nanti kawen, suami hari2 makan karipap dgn tiramisu je"
azi balas "ade lagi satu lah ummi, pengat pisang..hehe"

azi rindu kat ummi.. miss u mom.. i love u so much.. azi nak belajar masak pandai2 kat sini nanti balik malaysia biar azi jer masak.. ummi buat kerja lain.. i promise.. insyaAllah

karipap pertama saye


bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum wbt..
em, nak cerita sikit lah..
azi stdnt thn satu kat mesir nih..
masakan di mesir sedikit berbeza dgn mlysia.. 
so, kalau kempunan masakan malaysia tu.. 
mesti wajib haruslah masak sendiri.. huhu.. *jauh dari umi ayah kan..
kalau beli kat kedai jer nnty ayah jatuh sakit.. *penyakit botak kepala sbb duit banyak keluar hehe ^_^

sbg big sis kpd adik2 azi y kecik2 tu, kne lar bdikari sikit serta bertanggungjawab agar ayh x botak.. hm
biasanya budak2 medic nih busy2 belaka.. 
satu hari, kawan kuliyah azi cakap "aziii, nak karipap.. dah lama kitorang tak makan karipap.."
balik jer dari kuliyah, azi terus pergi pasar blkg rumah beli barang2 buat karipap.. 
kesian tgk kawan kempunan mengidam karipap..
sebelum nih azi x prnah buat karipap pon.. ni lah kali pertama.. kne buat betul2, nak bg kat orang.. ^_^
[ kalau org mengandung mengidam pedas2 tu tandanya anak llki, kalau yang manis2 anak perempuan.. tu cakap org tua2 lah.. 
betul atau tidak, azi x tahu.. xde pngalaman mengandung.. kawen pon belum, umur pn baru 18 lebih.. hehe ]

cara buat karipap di mesir nih bbza dng mlysia sebabnya
1. save bajet 
2. barang kat mesir x sama dgn mlysia *kkdg2 xde barang tu

bahan-bahan:

kulit

minyak (function: kasi rangup)
tepung
air + garam

inti

garam secukup rasa
ubi keledek ( azi suke ubi kledek sbb manis asli.. kalau nak pakai ubi kentang pon boleh ) *potong dadu, rendam dalam air bagi lembut sikit
serbuk cili ( kalau nak pedas lah )
serbuk kari daging.. kari ape2 pn xpe.. sedapnya kari daging lah.. hehe
++nak tambah daging ayam atau ape2 daging pon boleh 
bawang merah
bawang putih sedikit ( supaya buang angin dlm badan )
habbatussauda' separuh sudu ( setiap masakan azi wajib ade habbatussauda' nih.. banyak khasiat.. kne jga ksihatan diri.. bakal doktor kan.. hehe insyaAllah )

kita buat inti dulu..
mula2 tumis bawang merah, bawang putih, kayu manis (bagi wangi sikit) sampai naik bau harum bkn bau hangit tau.. 
then, masukkan bancuhan serbuk kari daging.. kalau ade daging ayam ke atau daging ape2 bolehlah masuk skali.. 
masukkan habbatussauda', garam secukup rasa serta serbuk cili ( bagi sape2 y suke karipap pedas ) 
atau sedikit gula bagi yang suka manis.. tapi jangan terlalu manis, nnti kene potong kaki sbb kencing manis.. hehe
masukkan ubi keledek yang dah dipotong dadu tu.. dan masukkan air sedikit demi sedikit sampai ubi empuk.. 
kalau nak cepat masak.. ubi keledek tu direbus dahulu asing kemudian campurkan dalam masakan..
agak-agak sedap ikut citarasa, teruskan kacau sehingga inti kering ( x meleleh ) [ nak inti hancur boleh, nak inti berisi pn boleh.. ikut suke ]
tutup api.. dan alihkan periuk tu dari dapur.. kalau tak, lipas masuk..

sekarang buat kulitnya pula..
panaskan minyak ( sampai melecur tgn kalau sentuh minyak tu )
tuangkan tepung atas talam dan bentukkan ia mcm gunung berapi nak meletus tu.. buat lubang kat tgh2..
masukkan minyak yang panas kat dapur tadi kat tengah2 tepung tu.. sampai ade bunyi 'ssshhhhh' hehe
minyak jangan terlalu banyak dan jangan pula terlalu sedikit..
zikir ape2 selama 1o saat, then gaulkan tepung bersama minyak tu.. ( sebenarnya nak cakap tunggu minyak tu sejuk sikit kalau tak melecurlah tgn tu ^_^ )
masukkan bancuhan air garam sedikit demi sedikit sehingga tepung menjadi doh..
uli uli uli.. masukkan inti.. lepas tu, buat kelepet.. ( mule2 azi buat kelepet mcm duri dinasour y makan rumput zmn dulu2 tu.. lupe nama dy.. hehe)
goreng dalam minyak dan api yang sederhana dan siap utk hidang..!! jgn makan panas2 sgt.. nabi Muhammad saw larang buat mcm tu.. 


= kacau tu ikut la arah lawan jam.. sbb syaitan x suka arah lawan jam.. sbb tu kita tawaf ikut pusingan arah lawan jam..
= masa masak tu selawat2 la sllu dari menyanyi lagu y xde faedah tu.. azi suke selawat syifa'.. org tua2 kata kalau menyanyi kat dapur, 
nnti kawen dgn org tua.. kalau selawat tu.. insyaAllah dapat suami soleh kut.. hehe.. dapat pelihara diri dari anasir2 luar spt tepung sbnar nye dah expired ke, santau ke, ape2 ke, 
pahala pn dapat, rezeki pn insyaAllah berkat.. ttbe jadi sedap ke kan.. hehe

makanan yang sedap datangnya dari sumber rezeki y halal (x hutang dgn tokey kedai) + kasih sayang + ikhlas + dan yang paling penting rahmat dari Allah swt..

SELAMAT MENCUBA..!! ( azi pn pakai hentam jer.. janji sedap.. anak bujang.. hehe.. tp kawan azi tu cakap "karipap azi buat sedap lahh".. ntah lah.. lidah orang.. berbeza2.. so, azi x kesah sgt lah~.. hehe )

assalamualaikum.. ;)