الجمعة، 25 مايو 2012

.: asam pedas :.


bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt..

hari ni hari ahad
so turn azi kene memasak kat rumah nih..
kat malaysia dulu azi jarang masak lauk2 nih..
kalau masak pun yang simple2 je utk adik2.. budak kecik bkn boleh makan mcm2.. hehe
ape aku nak masak hari ni ye?? hmm
kempunan nak makan ikan.. selalu sgt org rumah azi nih masak ayam..
dgn kuasa veto azi gunakan sepenuhnya utk masak ikan.. hahaha..!! gelak jahat
balik kuliyah, azi singgah kedai ikan..
kat kaherah ni, spesifiknya kawasan sabek (7th district) blakang umah azi nih, ikan y murah adelah ikan makrel (sardin)
x kesah la ikan ape pn.. janji ikan..
mula2 rasa mcm nak masak ikan kukus ke, ikan bakar ke.. tp tu lah.. macam..
last2 nak cepat siap sbb nak call ummi kat malaysia tuh azi masak je lah asam pedas style azi punya..

bahan-bahan:

ikan makrel (ikan ape2 pon buleh, kecuali ikan mainan yang dekat kids toy shop tu)
cili merah yang dah di blender (cili boh pon boleh)
pes tomato - kalau cili boh x mencukupi.. hehe.. lg pun pes tomato ni pun murah.. save cili malaysia tuh..
serai beli kat ust muhammad thailand.. hehe
daun limau purut
asam keping 1 atau 2 keping
asam jawa sedikit je
halia sedikit - kisar
gula
garam
'asal iswid (madu hitam) sesudu je
habbatussauda' sesudu - masakan azi mmg kne ade habbatussauda' nih.. banyak khasiat.. buang angin badan pon ye.. hehe
bawang merah - kisar
bawang putih - kisar
serbuk kunyit sesudu
serbuk cili *kalau nak pedas berapi2
bahan tambahan - karot n ape2 jer ikut suka nak tambah ape.. hehe

~sory lah, azi x pandai nak bajet2 bahan nih.. sepanjang azi masak, hentam jer ape y ade dalam peti ais tu.. janji kaw..


1. panaskan periuk.. tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili merah yang dah dikisar / tambah sikit pes tomato bagi merah, serai, daun limau purut..
kalau suke pedas2, tambah serbuk cili..
2. bila hasil tumisan naik bau wangi dan bkn nya hangit, masukkan air asam jawa sikit..
3. masukkan ikan.. kira 1-3 agak2 ikan dah serap tumisan tu sikit..
4. tambahkan cepat2 air paip/ mineral/ air masak.. mengikut kesesuaian dgn ikan.. jgn banyak sgt.. nnti cair, kurang kaw.. ^_^
5. masukkan serbuk kunyit, 'asal iswid, habbatussauda' dan asam keping..
6. masukkan karot y dipotong ikut bentuk bunga/ panjang/ dadu/ ape2 jer
7. masukkan garam, gula sedikit. rasa dahulu supaya masam, masin, manis seimbang n kaw2 gitu..
8. siap utk hidang..!! baca doa dan makan.. ucapkan alhamdulillah sbb dah pandai baca resepi masakan.. hehe

selamat mencuba bagi sape2 y nak cuba resepi hentam yang azi masak nih..
sory skali lagi sbb xde gambar sbg bukti azi masak.. hehe.. dah siap terus makan jer.. hm
ahli bait azi (senior2, azi paling muda) cakap sedap.. azi senang kalau org lain kenyang.. hehe
dyorg cakap azi dah pandai masak..
ceh, ok fine sblm2 ni mmg azi x pandai masak pn.. practice make perfect..

p/s: macam biasa, azi akan selawat syifa' tym masak supaya rezeki tu berkat n kacau lauk ikut arah pusingan lawan jam.. sebab syaitan x suke arah lawan jam..


ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق