الخميس، 24 مايو 2012

tiramisu egypt ^_^


bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt

sepanjang azi ditugaskan sebagai ketua akademik kat dlm kuliyah azi nih.. mestilah azi kne bagi y TERBAEK PUNYA utk kawan2 kuliyah azi.. kalau tak nnti azi dipersoalkan di akhirat nnti, azi nak jawab ape..?? lagipun bagi azi, jawatan ni mengajar azi utk lbih matang.. (wlaupn kkdg azi sedikit x matang.. hehe) awal kuliyah dulu, azi punyer la diamkan diri sbb x suke ngn jawatan.. takdir illahi, dapat jugak.. (first2 geram).. tapi bile dah diberi kepercayaan, so kne la buat y terbaik selagi mampu.. x gitu??

dalam kuliyah azi ni x kurang juge y berbakat macam2..
ade y pandai masak, ade y pandai menjahit, pandai berlakon, menyanyi, dll selain pandai dlm akademik.. huhu.. ops lupa.. kuliyah azi nih perempuan je.. xde laki pn.. [ al-azhar banat ]kawan2 azi semuanya hebat2 belaka.. malah jauh lebih hebat dari azi.. azi nih cuma manusia biasa jer.. huhu.. (bkn nak rendah diri tapi hakikat y kene sedar diri.. hehe ^_^)

tym besday mmb azi, ade la kawan2 y rajin buatkan kek tiramisu n bawak ke kuliyah tu..
passing2 la dari row depan sampai belakang..
sedap pulak kek nih.. so azi pn mintak la resepi kat tuan empunya kek tuh cik nisa'.. ( dy pandai masak tau.. boleh amik jadi menantu.. hehe)

bahan-bahan:

2 plastik biskut marie
1oo gm cheese jenama president *org lain cakap.. cheese kat mesir nih mmg banyak dan murah tapi y sedap utk masak cuma president.. hehe
nescafe *tapi azi ganti dgn barley organik jenama isis y rasanya sama mcm nescafe walaupn ianya barley sbb azi x suke sgt kopi, nescafe dan juga teh.. x suke sgt ye.. 'x suke sgt'.. tp minum je kadang2..
gula secukup rasa *ingat..!! kalau manis sgt, nnti kne potong kaki sbb kencing manis..
susu segar dlm 1 cawan
2 paket whipped topping jenama Dream *yang serbuk tu

1.   bancuh air nescafe (bancuh mcm biasa, letak gula *jangan banyak2), celup biskut marie dan susun atas loyang
2.   [ bekas lain ] campurkan gula, cheese, whipped topping.. pukul sampai kembang.. ikut arah lawan jam.. sbb syaitan x suke arah lawan jam.. then letak susu sedikit demi sedikit sampai awan x terlalu likat dan x terlalu cair.. rasa sikit, agak2 sedap dan tak terlalu manis ( penting tu)
3.   sapu awan atas biskut yang di susun atas loyang tadi
4.   then, celup lagi biskut marie tu dan susun.. sapu cream atas biskut..
5.   buat layer by layer sampai biskut dan cream habis.. kalau x membazir.. kawan syaitan..
6.   simpan dalam peti ais selama 1 hari.. kalau lama lagi, lagi sedap.. tapi lama sgt basi pulak..
7.   then boleh makan, but make sure time simpan tu loyang tu bertutup kalau tak nanti bercampur bau ikan sayur sume.. hehe
8.   kalau nak rasa nescafe tu pekat, bancuhlah air nescafe pekat2
9.   kalau ada kek (rajin nak buat kek) bolehlah sekalikan dgn layer biskut tadi..
10. macam biasa.. time memasak, selawat2 la atau zikir2 ke.. hm


sory nisa'.. awk punyer resepi saye edit2 kan.. btw, TERIMA KASIH ajarkan saye buat TIRAMISU MESIR nih.. hehe

azi bgtau ummi azi dah pandai buat tiramisu.. ummi kata "ha ye lah tu.. nanti kawen, suami hari2 makan karipap dgn tiramisu je"
azi balas "ade lagi satu lah ummi, pengat pisang..hehe"

azi rindu kat ummi.. miss u mom.. i love u so much.. azi nak belajar masak pandai2 kat sini nanti balik malaysia biar azi jer masak.. ummi buat kerja lain.. i promise.. insyaAllah

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق