الخميس، 24 مايو 2012

karipap pertama saye


bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum wbt..
em, nak cerita sikit lah..
azi stdnt thn satu kat mesir nih..
masakan di mesir sedikit berbeza dgn mlysia.. 
so, kalau kempunan masakan malaysia tu.. 
mesti wajib haruslah masak sendiri.. huhu.. *jauh dari umi ayah kan..
kalau beli kat kedai jer nnty ayah jatuh sakit.. *penyakit botak kepala sbb duit banyak keluar hehe ^_^

sbg big sis kpd adik2 azi y kecik2 tu, kne lar bdikari sikit serta bertanggungjawab agar ayh x botak.. hm
biasanya budak2 medic nih busy2 belaka.. 
satu hari, kawan kuliyah azi cakap "aziii, nak karipap.. dah lama kitorang tak makan karipap.."
balik jer dari kuliyah, azi terus pergi pasar blkg rumah beli barang2 buat karipap.. 
kesian tgk kawan kempunan mengidam karipap..
sebelum nih azi x prnah buat karipap pon.. ni lah kali pertama.. kne buat betul2, nak bg kat orang.. ^_^
[ kalau org mengandung mengidam pedas2 tu tandanya anak llki, kalau yang manis2 anak perempuan.. tu cakap org tua2 lah.. 
betul atau tidak, azi x tahu.. xde pngalaman mengandung.. kawen pon belum, umur pn baru 18 lebih.. hehe ]

cara buat karipap di mesir nih bbza dng mlysia sebabnya
1. save bajet 
2. barang kat mesir x sama dgn mlysia *kkdg2 xde barang tu

bahan-bahan:

kulit

minyak (function: kasi rangup)
tepung
air + garam

inti

garam secukup rasa
ubi keledek ( azi suke ubi kledek sbb manis asli.. kalau nak pakai ubi kentang pon boleh ) *potong dadu, rendam dalam air bagi lembut sikit
serbuk cili ( kalau nak pedas lah )
serbuk kari daging.. kari ape2 pn xpe.. sedapnya kari daging lah.. hehe
++nak tambah daging ayam atau ape2 daging pon boleh 
bawang merah
bawang putih sedikit ( supaya buang angin dlm badan )
habbatussauda' separuh sudu ( setiap masakan azi wajib ade habbatussauda' nih.. banyak khasiat.. kne jga ksihatan diri.. bakal doktor kan.. hehe insyaAllah )

kita buat inti dulu..
mula2 tumis bawang merah, bawang putih, kayu manis (bagi wangi sikit) sampai naik bau harum bkn bau hangit tau.. 
then, masukkan bancuhan serbuk kari daging.. kalau ade daging ayam ke atau daging ape2 bolehlah masuk skali.. 
masukkan habbatussauda', garam secukup rasa serta serbuk cili ( bagi sape2 y suke karipap pedas ) 
atau sedikit gula bagi yang suka manis.. tapi jangan terlalu manis, nnti kene potong kaki sbb kencing manis.. hehe
masukkan ubi keledek yang dah dipotong dadu tu.. dan masukkan air sedikit demi sedikit sampai ubi empuk.. 
kalau nak cepat masak.. ubi keledek tu direbus dahulu asing kemudian campurkan dalam masakan..
agak-agak sedap ikut citarasa, teruskan kacau sehingga inti kering ( x meleleh ) [ nak inti hancur boleh, nak inti berisi pn boleh.. ikut suke ]
tutup api.. dan alihkan periuk tu dari dapur.. kalau tak, lipas masuk..

sekarang buat kulitnya pula..
panaskan minyak ( sampai melecur tgn kalau sentuh minyak tu )
tuangkan tepung atas talam dan bentukkan ia mcm gunung berapi nak meletus tu.. buat lubang kat tgh2..
masukkan minyak yang panas kat dapur tadi kat tengah2 tepung tu.. sampai ade bunyi 'ssshhhhh' hehe
minyak jangan terlalu banyak dan jangan pula terlalu sedikit..
zikir ape2 selama 1o saat, then gaulkan tepung bersama minyak tu.. ( sebenarnya nak cakap tunggu minyak tu sejuk sikit kalau tak melecurlah tgn tu ^_^ )
masukkan bancuhan air garam sedikit demi sedikit sehingga tepung menjadi doh..
uli uli uli.. masukkan inti.. lepas tu, buat kelepet.. ( mule2 azi buat kelepet mcm duri dinasour y makan rumput zmn dulu2 tu.. lupe nama dy.. hehe)
goreng dalam minyak dan api yang sederhana dan siap utk hidang..!! jgn makan panas2 sgt.. nabi Muhammad saw larang buat mcm tu.. 


= kacau tu ikut la arah lawan jam.. sbb syaitan x suka arah lawan jam.. sbb tu kita tawaf ikut pusingan arah lawan jam..
= masa masak tu selawat2 la sllu dari menyanyi lagu y xde faedah tu.. azi suke selawat syifa'.. org tua2 kata kalau menyanyi kat dapur, 
nnti kawen dgn org tua.. kalau selawat tu.. insyaAllah dapat suami soleh kut.. hehe.. dapat pelihara diri dari anasir2 luar spt tepung sbnar nye dah expired ke, santau ke, ape2 ke, 
pahala pn dapat, rezeki pn insyaAllah berkat.. ttbe jadi sedap ke kan.. hehe

makanan yang sedap datangnya dari sumber rezeki y halal (x hutang dgn tokey kedai) + kasih sayang + ikhlas + dan yang paling penting rahmat dari Allah swt..

SELAMAT MENCUBA..!! ( azi pn pakai hentam jer.. janji sedap.. anak bujang.. hehe.. tp kawan azi tu cakap "karipap azi buat sedap lahh".. ntah lah.. lidah orang.. berbeza2.. so, azi x kesah sgt lah~.. hehe )

assalamualaikum.. ;)

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق